Een onbekende pracht
Het Tournay-Solvaypark ligt in Watermaal-Bosvoorde, aan de rand van het Zoniënwoud, langs de spoorlijn Brussel-Namen. Het hoort tot de mooiste parken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar het is onterecht weinig gekend bij de Brusselaars. eu space sculpture tracht juist om dit zo bijzonder park te promoten als locatie voor openluchttentoonstellingen.
Een vleugje geschiedenis
Op een terrein dat was ingepalmd op het Zoniënwoud, liet Alfred Solvay in 1878 een klein kasteeltje optrekken in rode steen met banden witte steen, in de Vlaamse neorenaissancestijl die toen in de mode was. Het terrein ligt langs de spoorlijn Brussel-Namen op de plaats genaamd Karregat, niet zo ver van het toen nieuwe station van Bosvoorde. Het park dat in die tijd rond de woning werd aangelegd, hield rekening met het reliëf en de ongerepte ruimten. De moeraslanden op de valleibodem werden omgevormd tot vijvers, terwijl een deel van het oorspronkelijke beukenbos intact bleef. In 1894 breidde Marie Masson, de weduwe van Alfred Solvay, het park uit in de richting van de Terhulpsensesteenweg.
In 1905 werd Leopold II eigenaar van de vijvers van Bosvoorde en een deel van de aanpalende gronden omdat dat deel van het gebied te vrijwaren dat werd bedreigd door de geplande Vorstlaan en de bouw van nieuwe wijken bij deze uitbreiding van Brussel. Ernest Solvay (de beroemde broer van Alfred) die bij die transactie was betrokken, werd zo eigenaar van een vroegere verkaveling van tuinbouwers tussen de nieuwe laan en de Vuurkeienweg. Hij integreerde dat in het familiedomein door de bouw van twee bruggen over deze straat. Uit deze periode dateert ook de toevoeging van een dubbele toren aan de woning van de Solvays.
In 1911 legde landschapsarchitect Jules Buyssens het park opnieuw aan, in de landschapsstijl die we vandaag nog kennen. Negen jaar later werden er een conciërgewoning en bijgebouwen opgericht. In 1924 ten slotte verscheen Jules Buyssens opnieuw op het toneel voor het ontwerp van een heel mooie en klassieke rozentuin.
Na de dood van Thérèse Tournay-Solvay, de dochter van Alfred Solvay, in 1973 verkochten de erfgenamen het domein aan een vastgoedmaatschappij die het liet verkommeren. In 1980 verwierf het Brussels Hoofdstedelijk Gewest het Tournay-Solvaypark en stelde het een jaar later open voor het publiek. In 1984 verwoeste een brand het kasteel. Vandaag blijven er alleen ruïnes over. In 1985 herstelde landschapsarchitect Jacques Boulanger-Français de rozentuin, en de fruit- en groentetuin.
Eerst in 2016 en laatst in juli 2019, heeft het architectenbureau MA² van Francis Metzger een stedenbouwkundige vergunning verkregen voor de renovatie van het kasteel. De werf start op 1 maart 2021. Zoals de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2019 heeft beslist, is het kasteel bestemd om er het BEL-centrum onder te brengen, een excellentiecentrum voor fysica waar studenten en onderzoekers, zowel Belgische als buitenlandse, elkaar zullen ontmoeten.
De Witte Villa gebouwd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in art-nouveau-stijl, is gelegen in het noordelijk gedeelte van het park, nabij de rozentuin en de Terhulpsesteenweg, is vandaag de zetel van de vzw Espace Européen pour la Sculpture die jaarlijks van het park haar tentoonstellingszone maakt en doet ook dienst als kunstenaarshuis voor kunstenaars die uitgenodigd worden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om tentoon te stellen in de groene ruimten van het Gewest.
Bron: Leefmilieu Brussel
Informaties & Openingsuren
Parc Tournay-Solvay
ADRES VAN HET PARK
Terhulpsesteenweg 199, 1170 Watermaal-Bosvoorde
OPENINGSUREN
De bewakingsdienst wordt 7 dagen per week verstrekt door een vast team of door bezoekende bewakers volgens het onderstaande schema:
- van 1 mei tot 31 augustus, van 8u00 tot 20u15
- van 1 tot 30 september, van 8u00 tot 19h15
- van 1 oktober tot 31 maart, van 8u00 tot 17h15
- van 1 tot 30 april, van 8h00 tot 18h15